Om oss

Vi heter Ingela och Kjell-Åke Marcusson och bor i Torpstöd som ligger på landet två mil väster om Karlstad. Vi har f.n. fem hundar.

Vår första hund skaffade vi 1994. Han hette Timmie, Discovery´s Storm Wind. Han var en trevlig och stilig Irländsk Setter, men blev tyvärr bara två och ett halvt år. När vi skulle skaffa nästa hund föll valet på Flatcoated Retreiver. Vi fick kontakt med Charlotte Sundell, Kennel Comics på Hammarö. Av henne köpte vi tiken Tessie, Comics Mega Charm. Tessie var en pigg, arbetsvillig och vacker Flatcoated Retriever-tik 

Efter några år bestämde vi oss för att skaffa en hund till. Vi ville nu ha en mindre hund, som var pigg och lättlärd men utan jaktinstinkt, gärna en vallhund. Valet blev naturligt eftersom Kjell-Åke hade haft två shelties som barn. Ingela hade vissa farhågor om att shelties kunde vara för veka och mesiga. Vi började skaffa information om rasen och söka efter uppfödare. Vi fick kontakt med Eva Ohlsson, kennel Belger du Nord i Strömstad. Det visade sig att hon hade en hanvalp som var 12 veckor. Hon mailade över bilder och berättade om Casper Belger du Nord Lovestory. Och vad tror ni hände sen? Jo, naturligtvis blev Casper vår. Och det har vi inte ångrat en minut! Ingela blev snart övertygad om att en sheltie kan vara hur social, trygg och stabil som helst. Och dessutom så vaken, nyfiken och samtidigt så arbetsvillig och lättlärd. 

Det ena ledde till det andra och snart vaknade en tanke om att själva börja med uppfödning av sheltie. Vi tingade en tikvalp av Eva och i april 2007 föddes Wira, Belger du Nord Twisted Sister, under dramatiska omständigheter.

När Tessie gick bort i januari 2008 lämnade hon ett tomrum efter sig. Vi ville skaffa en tik till och fick kontakt med Eva Hansson på Eastflash Kennel i Fjärdhundra utanför Enköping och köpte vår underbara trefärgade sheltietik Freja, Eastflash Take A Chance, av henne.

Från Freja första kull sparade vi den trefärgade hanen Sky och från Wiras andra kull hanen Rossi. Joy föddes i Frejas andra kull och bodde först hos en halvfodervärd men bor nu hemma hos oss. Från Frejas tredje kull, som även Rossi är pappa till, sparade vi den sobelfärgade tiken Angie. Från Camilla Eliasson köpte vi in tiken Jackie. I april 2018 föddes hanen Ricki.

Beträffande vår uppfödarfilosofi så tycker vi att det är viktigt att avelshundarna har bra mentalitet och hälsa och självklart att de ska vara rastypiska och vackra att se på. En sund sheltie är en allsidig hund som kan hänga med på det mesta familjen gör; promenader i skog och mark och många olika aktiviteter. De kan hålla på med agility, lydnad, sök, spår, nosework m.m. En sheltie gillar när det händer saker. Pälsen kan verka avskräckande, men den kräver inte så mycket skötsel som man kan tro. Den är funktionell och stänger ute både kyla, fukt och värme. Sheltien är en liten hund som inte kräver så mycket utrymme. Har man en sheltie är det lätt hänt att det blir fler. Eller för att citera Anita Axelsson ur hennes bok "Shetland Sheepog": "Om du lär känna en shetland sheepdog kommer du troligen att bli fast för livet. Den här vackra och vänliga hunden från Shetlandsöarna har en oslagbar förmåga att charma alla som kommer i dess väg".